Albadar, s'
Tipoloxía ou caracterización xeográfica
Ámbito semántico
Derivado
Resume xeneral
Topònim fitonímic que fa referència a l'abundància de l'albada (del llatí ALBU, ALBA + el sufix -ATU, -ATA), mitjançant el sufix col·lectiu -ar (< llatí ĀRE).
Aspectos xeográficos, históricos, administrativos
És el tram de costa que constitueix el vessant de llevant de la serra des Llamp. Va des de la platja de s'Illot de s'Ora fins as Paller de s'Albadar. La costa és espadada, alta, d'entre 75 i 100 m d'altura i de molt difícil accés. L'albada, que hi abunda i li dona nom, és una planta de l'espècie Anthyllis cytisoides; és un arbust de color cendrós d'uns 80 cm d'alçada que té flors grogues i petites. El nom de la planta deriva del mot alba 'aurora', 'túnica blanca de sacerdor', de l'antic adjectiu alb, alba, que és sinònim i prové del llatí ALBUS, -A, -UM 'blanc' (DECat I: 137a11).
Cognaos y topónimos rellacionaos
- escullet, cova, arenal o arena, racó, roca, platja i puig de s'Albadar; Davall s'Albadar, arena de Davall s'Albadar; es Guix de s'Albadar; es Paller de s'Albadar, platja des Paller de s'Albadar.
en Toponimia de l'Arc Mediterrani (PID2020-114216RB-C65), proyecto integrado en el Toponomasticon Hispaniae, financiado por el MCIN/AEI/10.13039/501100011033/ http://toponhisp.org