Skip to main content
Itzuli ToponHisp
  • Consulta del diccionario
  • Resultados del proyecto
  • Bibliografía
  • Fuentes
  • Ikertzaileentzako sarrera
esglcaeupt-ptast

Igualada

Igualada

Tipologia edo geografia karakterizazioa

Localitat
Municipi
Idioma del topónimo
Catalán

Etimoa

ĂQUA
Latino
Hidrotoponimia
LĀTA, LĀTU 1
Latino
Giza habitata » Eraikinak

Ámbito semántico

Hidrotoponimia » Ur lasterrak
Balorazioa » Kokagunea, orientazioa

Derivado

Laburpen orokorra

Del llatí aqua lata, nom compost per l'acusatiu aqua 'aigua' i l'adjectiu en acusatiu lata 'ampla, escampada', latus, -a, -um, en el sentit de 'riu ample'.

Geografi, historia, administrazio alderdiak

La formació del nucli urbà d'Igualada es produeix al llarg del segle X, a partir d'una capella dedicada a Santa Maria que depenia de l'abadia benedictina de Sant Cugat del Vallès.

La ciutat es troba a la riba esquerra del riu Anoia, al centre de la conca d'Òdena, en una zona fèrtil i que era una important cruïlla de camins. La privilegiada situació en la via de comunicació entre Barcelona i Lleida va afavorir que esdevingués un mercat important.

Existeixen topònims formats a partir del mateix ètim a diverses llengües romàniques: gallec Agolada, Agualada; portuguès Agolada de Cima; italià Acqualata (top. antic; Corneto, Ascoli).

 

Leku izen honentzako informazio berezkoa

Inicialment devia correspondre a un nom fluvial, de caràcter descriptiu, per la situació geogràfica característica: la denominació designava el pla on s'estenien les aigües de l'Anoia i on es va formar la població.

L'evolució del segon element solament presenta sonorització: LATA > lada. En el cas del primer element, AQUA, a més de la sonorització de la Q > g (com en EQUA > egua), el pas de la forma AQUA a la solució més evolucionada, Igua-, correspon al tancament a > e > i, que també es produeix en casos com AEQUALE > egual (antic) > igual per influència d'una U o una I (com en AESTIVU > estiu > istiu (col·loquial)): Aqualata > Agualada > Egualada > Igualada (> Igulada popularment).

 

Dokumentazio historikoa

Antzinatekoa eta Erdi Arokoa

Aqua Lata (978), Aqualata (978), Agolata (1002), Aqualata (1023), Aqualadda (1023), Aqualata (1075), etc.; Aigualada (1235-1236), Ygualada (1589)./node/323

Garaikidea

Igualada (1719 (Estadístiques de població), 1787 (Floridablanca), 1845 (Madoz), 1899 (Balari), 1908-1919 (Cels Gomis).

kognatuak eta erlazionatutako leku izenak

AQUA: topònims catalans que incorporen el nom AQUA: Aiguabella (la Torre de Cabdella, Pallars Jussà); Aiguablava (Begur, Baix Empordà); Aiguafreda (Vallès Oriental); Aiguamúrcia (Alt Camp); Aiguaviva (Gironès); etc.

LATA: topònims catalans que incorporen l'element LATA > lada: Comalada, tossal de la (Cervera, Segarra) i nombrosos topònims que inclouen Comalada (i Comalats) llatí cumba lata; la Guàrdia Lada (Montoliu de Segarra, Segarra) germànic wardjan i ll. lata; Peralada (municipi, Alt Empordà) llatí petra lata; Vilada (municipi, Berguedà) llatí villa lata.

Topònims romànics que corresponen a AQUA LATA: it. Acqualata (Corneto, Ascoli, les Marques): “L’8 settembre 1231 l’Imperatore Federico II concede all’Ordine Teutonico delle terre presso Corneto, in località Acqualata.”; Gall. Agolada, San Lourenzo da Agualada (Coristanco, A Coruña).

Joan Anton Rabella Riba:  "Igualada", 

en Toponimia de l'Arc Mediterrani (PID2020-114216RB-C65), proyecto integrado en el Toponomasticon Hispaniae, financiado por el  MCIN/AEI/10.13039/501100011033/ http://toponhisp.org 

[consultado en 14-05-2025].
Data: 30/10/2024
2118
no-portugues

Coordenadas: 1.622887 41.584273

Las coordenadas en el estado español proceden del IGE

×Cerrar

Visualización de capas

One fine body…

Close Save changes
Transcripción fonética
[iɣwə'ɫaðə] Forma popular o col·loquial: [iɣu'ɫaðə]
Probintzia
Barcelona
Bizilagunak
Igualada (2022)

Herritarren izena eta talde izengoitiak

Herritarren izena(k)

igualadí

Sasigentilizioak
Daturik ez

Leku izenak sortutako jende izenak

Abizena
No ha generado apellido
Izena
Ez du jende izenik sortu

Bibliografia berezia

Coromines, Joan et al. (1995): Igualada, in Onomasticon Cataloniae. Barcelona: Curial, p. 437-438.

Sinadurak

Erredakzioa: Joan Anton Rabella Riba

Ha generat el cognom homònim, Igualada.

 

Ministerio de ciencia
Xunta de Galicia
Instituto da Lingua Galega
UPNA
UAM
Universidad de Zaragoza

MCIN/AEI/10.23039/501100011033k finantzatu du Toponomasticon Hispaniae I+D+I proiektua. Aplikazio honek Galiziako Xuntak ikerketa guneen finkapenerako eta egituraketarako ematen dituen laguntzetako bat izan zuen.

Menú del pie

  • Pribatutasun politikak
  • Cookies politikak
  • Harremanetarako
-
-
-
-